De wereld lijkt wel gemaakt voor koppels en gezinnen, dat is de vaststelling waartoe veel singles komen wanneer ze op zoek gaan naar een eigen stek. Mission impossible of toch niet? Ontdek het in deze how to: een appartement of huis kopen als single!
Een lening afsluiten
Als alleenstaande kan je perfect een hypothecaire lening aangaan, maar hoeveel mag je lenen? Dat hangt af van je inkomen, de gewenste duur van de lening en persoonlijke eisen. We willen uiteraard zo snel mogelijk van een lening verlost zijn, maar de realiteit is nog altijd dat de maandelijkse aflossing van een lening met een looptijd van 30 jaar goedkoper is dan die met een looptijd van 20 jaar. Hierdoor blijven er maandelijks meer centjes over om uit eten te gaan, een reis te plannen of je kleerkast aan te vullen.
Het maximale bedrag dat je maandelijks aan een lening kan geven, bereken je snel met de 1/3 regel. Geen paniek, het gaat hier niet over een hoofdbrekende wiskundeformule, het bepaalt alleen dat er maximum 1/3 van je maandelijkse inkomen naar de afbetaling van je lening mag gaan. De rest heb je nodig voor andere rekeningen en leefkosten. Je kan ook een waarborg inbrengen om als alleenstaande sneller een hypothecaire lening
te strikken. Dat kan een spaartegoed zijn of ouders die to the recue komen en als borg willen staan. Naast een hypothecaire lening, kom je als alleenstaande ook in aanmerking voor een sociale lening. Check hiervoor de VMSW of het Vlaams Woningsfonds.
Je perfecte huis/appartement match
Tijd om je droommatch te vinden. Zoek als single een omgeving waarin jij je thuis zal voelen en kijk uit naar een woonst die
zuidelijk georiënteerd en goed geïsoleerd is om te besparen op verwarmingskosten. Bij een appartement geniet je ook meteen gratis mee van de verwarming van de buren.
Kanshebber gespot? Dan moet je vaak snel beslissen. Zorg daarom dat je een lijstje met criteria samenstelt die voor jou belangrijk zijn voor je toekomstige stek. Laat je ook steeds bijstaan door iemand met kennis van zaken zodat je niet enkel en alleen op het oordeel van de makelaar moet verdergaan, aangezien die de zaken al eens wat rooskleuriger durft voor te stellen dan ze zijn.
Huis of appartement gekocht en dus een lening afgesloten die je maandelijks heel wat geld kost? Om het allemaal betaalbaar te houden kan je best de verwarmings -en elektriciteitsrekening binnen de perken houden. Hoe? Door spaarzaam te leven. Kies daarvoor bij het schilderen van je woning alvast voor warme kleuren, aangezien deze een warmtegevoel zou oproepen en alle beetjes kunnen maar helpen!
Besparingstips
Nog enkele basic tips: verwarm enkel de ruimtes die je veel gebruikt, zoals de woonkamer. In de slaapkamer mag het gerust wat kouder zijn, dat is gezond en met een kersenpittenkussen heb je het in no time warm! Sluit de deuren van de ‘koude ruimtes’ en sluit de gordijnen als je vertrekt, zo blijft de warmte goed hangen in huis. Laat de thermostaat ook een uur voor je gaat slapen afslaan, je geniet nog voldoende na van de warmte.
Ook in de keuken kan je flink wat besparen! Gebruik de dampkap alleen als het echt nodig is. Was pas af wanneer je genoeg afwas verzameld hebt: zo bespaar je water én moeite. Schakel de keukentoestellen na gebruik af om te besparen op je elektriciteitsrekening. Stel een weekmenu samen om impulsaankopen te vermijden. Gooi geen restjes weg, maar hergebruik ze in nieuwe menu’s. laat de deur van de oven tijdens het afkoelen openstaan, zo breng je de warmte in de ruimte. Gebruik het spoelwater van groenten om je planten water te geven. Wedden dat je na een tijdje een heuse besparingspro wordt?
Laat de huizenjacht beginnen!
Bronnen: