Hou de kou buiten

Hou de kou buiten

Hou de kou buiten

Koning winter is in aantocht en daarmee ook de vrieskou. Waar we in de zomer de verwarming nog geen blik waardig gunnen, wordt hij in de winter onze beste vriend. Maar om de verwarmingskosten toch wat binnen de perken te houden, hebben we hier enkele handige tips om zonder veel kosten de kou buiten te houden.

?

Een eerste simpele koude bestrijder zijn gordijnen. Door ze dicht te houden, blijft de warmte lekker binnen want de gordijnen vormen, naast het glas, een extra buffer tussen de warme kamer en de koude buitenlucht. Uiteraard geldt hier de regel: ‘hoe dikker, hoe beter’.

?

Soms mag je de gordijnen wel open laten en dit langs het zuiden van je woning. Zo kan je de zon volop in huis laten schijnen en genieten van gratis warmte. Zon krijgt dus voorrang op gordijnen!

?

Hou je thermostaat in de hand

?

Zorg voor een thermostaat met instelbare timer om te besparen op je warmtekosten. Zo kan je de temperatuur naar wens regelen en de verwarming bijvoorbeeld een uur voor thuiskomst laten opspringen. ’s Nachts of wanneer je het huis uit bent, kan je de temperatuur instellen tussen de 15 en 16?, zodat je niet nodeloos aan het verwarmen bent. Zet een halfuur voor je gaat slapen de verwarming al op nachtstand, want de warmte blijft nog wel even hangen.

?

Doe geen zotte kosten door van je huis een sauna te maken. 20 graden is warm genoeg en enkele graden minder merk je meteen op je rekening. Bovendien is een te hoge verwarming ongezond. Heb je het toch nog koud? Zorg dan voor heerlijk warme dekentjes in de zetel,? trek een extra warme trui aan of warm je aan een kersenpittenkussen. En in de slaapkamer is 15? ruimschoots voldoende!

?Cartoon verwarming

Isoleren moet je leren

?

Zorg ervoor dat je alle deuren tussen de verschillende ruimtes gesloten houdt, zodat er geen warmte verloren gaat. Ook kieren onder de deuren, slecht sluitende ramen of kattenluikjes zijn stiekeme ontsnappingswegen voor de warmte. Probeer ze zo goed mogelijk dicht te maken.

 

Isoleren is de boodschap! Isoleer alle leidingen van de centrale verwarming met dekens van glas -of rotswol. Zo gaat er opnieuw minder warmte nodeloos verloren.?Ook de radiatoren kunnen een extra duwtje in de rug gebruiken met reflecterende radiatorfolie. Zo wordt de warmte weerkaatst tegen de folie en maakt warmteverlies langs de muur geen kans!

 

Verwarm ook jezelf: duffel je lekker warm in met dikke truien, warme kousen, heerlijk dikke vesten, wollen sjaals, ? keuze te over! Het ideale excuus voor een shoppingspree? Door je topje, t-shirt of blouse in je broek of rok te steken, krijg je het trouwens warmer. En schaf je een heerlijk paar pantoffels aan.

 

Er zijn ook bepaalde activiteiten die je innerlijke warmteniveau op pijl houden zoals strijken of afwassen. Je huishoudelijke taken worden met plezier gedaan en jij krijgt het lekker warm. Klinkt als: win-win! Een warm bad of douche kan ook wonderen doen, net als een warm voetbad.

 

Vermijd elektrische vuurtjes want dat zijn regelrechte energievreters. Zelf al gebruik je ze maar af en toe, dan nog nemen deze sneaky bastards een hele hap uit je verwarmingsbudget.

 

Zorg ook voor voldoende ventilatie, aangezien droge lucht veel effici?nter op te warmen is dan vochtige lucht. Dit kan je helemaal zelf doen door ramen en deuren tijdelijk open te zetten. Uiteraard doe je dit voor je de verwarming aanzet ?

 

Een open haard is ook een goedkope energiebron en bovendien extra gezellig. Heb je geen open haard? Ga dan voor de next best thing in de vorm van kaarsen. Ze zullen natuurlijk niet heel de ruimte instant warm krijgen, maar ze trakteren je op veel meer warmte dan je denkt. Zeker als je regelmatig kaarsen laat branden en bovendien moet je ook minder lampen aandoen. Kan het trouwens nog gezelliger?

 

Bronnen:

http://www.vrouwenblog.be

http://www.standaard.be

http://www.1001tips.be

Dank U!

Blijf op de hoogte van de laatste gratis acties, kortingen en nieuwtjes!

Nieuwe gebruiker
Reeds ingeschreven
Klik hier om verder te gaan

Wat is uw naam?

Help ons uw bezoek zo goed mogelijk te personaliseren wanneer we u updates bezorgen.

U bent Jarig?

Kom automatisch in onze maandelijkse tombola en win 2 cinematickets!

Waarin bent u geïnteresseerd?

Hier vindt u onze algemene voorwaarden.